„Spiel-Land-Freu’N’de” - Német nyelvű tehetséggondozás - NTP-KNI-19-0147

                 

 

„Spiel-Land-Freu’N’de”

Német nyelvű tehetséggondozás

 

A 2019/2020-as tanévben iskolánk, a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola az NTP-KNI-19-0147 számon újra nyertes pályázatot nyújtott be „Spiel-Land-Freu’N’de” címmel a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett  „A hazai és határon túli köznevelési intézményekben, iskolai rendszerű szakképzést folytató intézményekben működő komplex tehetséggondozó programok támogatása" felhívásra.

A program lényege egy 30 órás német nyelvű műhelyfoglalkozás-sorozat volt, melyen 12 német nyelvet tanuló diák vett részt. Célunk az volt, hogy a már négy éves múltra visszatekintő német nyelvű dráma tehetséggondozásban résztvevő gyermekeket új alkotói élményekhez és sikerek megéléséhez juttassuk, miközben bővítjük ismereteiket, idegennyelvi tudásukat és csapatépítő készségeiket.Játékos, interaktív módon szerezzenek új információkat a német nyelvű országokról, ezáltal gazdagodjon a világról alkotott képük.A komplex személyiségfejlesztést, az új információk, a hagyományostól eltérő foglalkozások motiváló hatását használtuk ki az idegen nyelv szeretetének erősítésére, hatékony elsajátítására és nem utolsó sorban tehetségígéreteink kibontakoztatására.

A műhelyfoglalkozások keretében a gyerekek változatos programokon, foglalkozáson vettek részt: megismerkedtek a német nyelvű országok földrajzi nevezetességeivel, híres embereivel, hagyományaival. Rátkán, a közelünkben lévő sváb faluban is látogatást tettünk, ahol a Német Nemzetiségi Általános Iskola néhány tanulójával közös programon vettünk részt és megnéztük a falu hagyományait bemutató sváb tájházat. Az ünnepek közeledtével karácsonyi sütit, Plätzchent sütöttünk, német dalokat tanultunk és énekeltünk. A zene világában is kalandoztak a gyerekek: Fila-Osvay Márta kolleganő vezetésével kipróbálták a csengettyűzést is.

Nyáron, kihasználva városunk nagyszerű kulturális lehetőségeit a Fesztiválkatlanban megtekintettük a nagysikerű Pál utcai fiúk című musicalt. Ezúton is köszönjük a Tokaji Fesztiválkatlan munkatársainak segítő közreműködését.

A pályázathoz kapcsolódott volna egy kétnapos tanulmányút, de a kialakult járványügyi helyzet miatt ezt átterveztük két egynapos kirándulásra. Egyik alkalommal Debrecenbe látogattunk el, ahol a Bűvösvölgy Médiaértés Oktató Központban egy egész napot töltöttünk el. A gyerekek itt több foglalkozáson is részt vettek, ahol a médiaipar kulisszatitkaiba pillantottak bele, illetve saját maguk ki is próbálták azt. Újságot szerkesztettek, reklámot készítettek, rövidfilmet forgattak és rádióműsort szerkesztettek. Ellátogattunk a Déry múzeumba is, ahol a világhírű Munkácsy-trilógiát élőben, testközelből csodáltuk meg. A nap lezárásaként sétáltunk a késő nyári hangulatot árasztó Nagyerdőn.

A második tanulmányi kirándulás egy lazító, kikapcsolódást támogató program volt. Sátoraljaújhelyen, a Zemplén Kalandparkban töltöttük el a délelőttöt, majd hazafelé megtekintettük Hercegkúton a sváb tájházat és magát a falucska szépségeit.

A pályázat harmadik része egy interaktív foglalkozás, egy német nyelvű kreatív délután a szülőkkel, mely egyben a program zárása is volt. A szülőknek bemutattuk a debreceni Bűvösvölgyben készült filmeket, reklámokat, újságokat. Egy játékos kvíz vetélkedő keretében szülők-gyerekek egyaránt mozgósíthatták a német nyelvű országokról szerzett ismereteiket, valamint közösen kreatívkodtak is.

Bár a rendkívüli helyzet miatt a pályázat nagyon sok akadályba és nehézségbe ütközött, mégis úgy gondoljuk, hogy a végeredmény magáért beszél. A gyerekek sok új ismerettel gazdagodtak, jól érezték magukat együtt a foglalkozásokon és a kirándulásokon.

Íme néhány gondolat a gyerekek élményeiből:

„Nekem a kalandparkban a bobozás tetszett a legjobban. Egy óriási élmény volt, még képet is kinyomtattam, hogy megörökítsem! Amikor a kisfilmet vettük fel Debrecenben, az is nagyon jó volt. Emlékszem rengeteget nevettünk a többiekkel. Feledhetetlen nap volt az is! Az összes németes programot nagyon szerettem és remélem, még lesznek ilyen jó kis programok.”

„Szerintem debreceni Bűvösvölgy volt a legjobb. Nekem az tetszett a legjobban, mert nagyon érdekes és szórakoztató volt. A kalandpark is nagyon tetszett, ott is nagyon jó volt a hangulat.”

„Szerintem Sátoraljaújhely volt a legjobb, mert sok szép látnivaló volt, jó volt a hangulat és az út is hosszú odáig. Az étterem volt az egyik kedvencem. Nagyon szép mellette a tó és a kaja is finom volt. Debrecent is nagyon szerettem. Érdekes dolgokat csináltunk és sok mindent lehetett ott tanulni.”

„Igazából nekem minden program nagyon tetszett! A Páli utcai fiúk és a Bűvösvölgy NAGYON!”

„Nekem mindegyik program nagyon tetszett, de ha egyet ki kellene emelni belőle akkor az a Pál utcai fiúk, egyszerűen bámulatos volt. Nagyon örülök és hálás vagyok azért, hogy Ági néni és Zsuzsa néni időről időre elvisz minket ilyen érdekes előadásokra és programokra. Mindig nagyon jó a hangulat és sosem unatkozunk.”

 

Ha a jövőben mód és lehetőség nyílik rá, szeretnénk folytatni ezt a már évek óta sikerrel működő programot új gyerekeket bevonva, hiszen a résztvevők nagy része továbbtanulás előtt áll, így a tanév végén búcsúznak az iskolánktól. Nekik és a többieknek is a sok éves kitartó munkájukért egy kis meglepetés ajándékcsomaggal készültünk.

 

Képekért kattintson ide!

 

Majercsákné Kemecsei Zsuzsanna és Mudri Ágnes

műhelyvezetők